Софийският университет ще протестира, но само символично. Ректорът проф. Иван Илчев заяви пред журналисти на брифинг в Алма Матер, че централният вход на университета ще бъде затворен до заседанието на Министерския съвет в сряда.

Той не изключи възможността за ефективен протест след това, но изрази надежда, че ще бъде намерено разумно решение на проблема с Ботаническата градина. Припомняме, вчера от ВУЗ-а обявиха, че ще прекратят учебните занятия от понеделник, 4 април, в знак на протест срещу решението на ВАС, с което Ботаническата градина в Балчик се отнема от университета и се дава на Министерството на културата.


Последно:

Mинистерският съвет ще възстанови правото на управление на Софийския университет и Министерството на културата на Ботаническата градина в Балчик. В близките дни юристи ще подготвят документ, който ще бъде внесен и приет от МС. Културният министър Вежди Рашидов заяви, че не желае да допуска конфликт около случая Балчик.

Илчев обясни, че е разговарял с премиера Бойко Борисов, министъра на културата Вежди Рашидов, както и с министъра на образованието Сергей Игнатов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Той изрази увереност, че въпросът ще бъде преразгледан. Ректорът добави, че за 13:00 ч. днес е насрочена нова среща с културния министър, на която ще бъде обсъден въпросът.

Ректорът обаче беше категоричен, че СУ няма да прави повече отстъпки и ако до сряда не бъде постигнато споразумение, ще започне обявеното вчера спиране на учебния процес. Илчев отбеляза, че университетът развива от 55 години в Балчик т. нар. науки за земята, които тепърва ще стават все по-важни. По думите му случващото се там е само повод да се говори в обществото за организацията и финансирането на висшето образование у нас.

По отношение на конкретното съдебно решение, присъдило Ботаническата градина на Министерство на културата, ректорът заяви, че университетът не може да протестира срещу ВАС, тъй като той е доказал нещо очевидно, а именно, че обектът е публична държавна собственост, подобно и на самата сграда на СУ.

Що се отнася до опасенията на Академичния съвет за наличие на бизнес планове за градината в Балчик, Илчев разказа, че още ексминистър Стефан Данаилов е показвал какво и къде ще се строи. Ректорът на Алма Матер изтъкна, че Ботаническата градина в морския град има около 850 000 лв приход годишно и помага за издържането на другите два подобни обекта в София и Варна.

По думите му неколкократно е бил повдиган въпросът за съвместно управление на цялата територия на двореца в Балчик. В ръководството й е трябвало да влязат хора от Ботаническата градина, представители на двореца и професионални паркостроители.

Илчев изтъкна, че по този начин Балчик е щял да има модерен музей, а не музей на румънската кралица, но от ведомството на Вежди Рашидов не са откликнали на предложението. Той подчерта още, че дрязгите между МК и СУ са на „ниско ниво".

На въпрос на news.bg дали има връзка между спора за Ботаническата градина и този за сградата на Съюза на художниците на улица „Шипка" 6 професор Илчев отговори, че дълбоко уважава художниците и СУ не е в конфликт с тях. По думите му решението на държавата да построи сградата на СБХ на земя - собственост на ВУЗ-а, е било глупаво. Той подчерта, че Алма Матер не иска сградата на улица „Шипка", а компенсация от държавата, за да бъде намерен начин университетът да подслони нарасналия брой свои студенти.

По отношение на казаното от Вежди Рашидов, че студенти от СУ не са посещавали от години Ботаническата градина, Илчев упрекна културния министър, че говори по слухове. Ректорът заяви, че може да представи учебни планове и отчети за командировки за учебни практики в градината.