Премиерът Бойко Борисов представи на заседанието на Министерски съвет решението за спора със Софийския университет за Ботаническата градина в Балчик.

Документът предвижда безвъзмездно предоставяне на ВУЗ-а на имота. Сред условията са да не се извършват строителни дейности в обекта и да се осигури достъп на Министерство на културата, както и поддържане, опазване и развитие на имота.

Премиерът връчи лично на ректора на университета проф. Иван Илчев решението. От своя страна той му подари вратовръзка. Премиерът прие подаръка с думите, че тъй като вратовръзката е само една, министрите от кабинета ще се редуват да я носят.

Припомняме, след решението на ВАС, с което Ботаническата градина бе присъдена във владение на министерство на културата, СУ обяви, че прекратява дейността си и затваря врати.

След като кабинетът обеща да върне имота на университета, ВУЗ-а промени решението. До крайното приключване на въпроса от СУ протестираха символично, като затвориха вратите на централния вход на сградата.

Ботаническата градина е предмет на спорове между правителствата и Софийския университет от дълги години, като делата до сега са печелени винаги от университета.