Академичният съвет на „Софийския университет” е решил да увеличи таксите за обучение на студенти за учебната 2016/2017 г.

От учебното заведение поясняват, че увеличението ще се отнася единствено за новоприети студенти. То няма да важи за действащите студенти, които са започнали обучението си преди учебната 2016/2017 година.

Академичният съвет е приел предложения на факултети, които предвиждат увеличение на годишните такси за 23 професионални направления. Те ще са между 40 и 239 лева за редовна форма на обучение и между 15 и 370 лв. задочните студенти.

Най-голямо е увеличението на годишната такса за задочно обучение в професионално направление „Педагогика“ - от 115 на 485 лв., и за редовно обучение в специалностите „Право“ и „Международни отношения“ – от 500 на 739 лв.

Годишните такси за обучение във Факултета по медицина и Факултета по химия и фармация ще се запазят в същия размер. Студентите в специалностите „Медицина” и „Фармация” ще плащат по 925 лв., а тези, които са записани в специалностите в професионално направление „Здравни грижи” – 720 лева. Тези факултети не са предложили увеличения.

30 лева остава таксата за кандидатстване в Алма Матер.

От учебното заведение подчертават, че студентските такси не са били увеличавани от 2008 година. Запазвайки таксите на едно ниво 8 години, Софийският университет е натрупал дефицит за сметка на това, че заплаща за по-високо качество, а получава еднаква субсидия и по-ниски такси.

От СУ подчертават, че приетото увеличение на таксите в повечето случаи оставало далеч под допустимия максимален размер според Закона за висше образование.