Очаква се през това лято над 10 000 български студенти да заминат отново на лятна бригада в Съединените американски щати. Част от тях ще са от Софийския университет.

От там обаче заявиха, че тези студенти, които пропуснат изпитите си през лятото и есента ще трябва да презапишат годината, предаде БНТ.

Според ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев отивайки на дългите летни бригади в САЩ, студентите нарушават правилника на Университета - те не могат да запишат по-горен курс с повече от два невзети изпита:

"След като те пропускат юнската сесия, поправителната сесия, септемврийската поправителна сесия, те нямат физическа възможност да положат изпитите, които имат и които винаги са повече от два на сесия".

"Дано университетите проявят разбиране, мисля, че не е проблем да се изтеглят изпитите или да има възможност с два или три невзети изпита да запишат годината", споделя Станислав Христов. 
Той току-що е завършил право в Софийския университет. Бил е два пъти на студентска бригада в САЩ. Твърди, че там се изкарват по 3000 до 4000 долара.

"Бригадите са по-добрата възможност за допълнителни пари, казаха днес в Американското посолство младежи, били по два-три пъти на лятна бригада в САЩ, отколкото да работим и да учим едновременно".

Генералния консул на САЩ Даниел Перон заяви пък, че не трябва да има проблем с учението заради бригадите:

"Това е лятна бригада, която трябва да се проведе само през лятната ваканция, така че това не предполага да се пропуска училище и изпити".

Очевидно обаче студените пътуват не само през ваканциите. Перон заяви още, че от Софийския университет са казали, че има неразбиране и няма да се спират студенти за летните бригади в САЩ.

Това обаче не изключва становището на университета - да, никой не забранява на студените да ходят на бригади, но те трябва да преценят кое е по-важно - това да печелят пари или да загубят една учебна година.