Аулата на СУ „Св. Климент Охридски” се оказа тясна да побере студентите, дошли за откриването на учебната година в университета.

По традиция годината се открива със слово на ректора, а сред присъстващите бяха просветният министър Меглена Кунева, която е възпитаник на ВУЗ-а. Старта на учебната година уважи и заместник-председателят на НС Янаки Стоилов.

Професор Анастас Герджиков изтъкна, че университетът е най-старото учебното заведение в страната. Подчерта и световния му принос. Горди сме не само с традициите си, но и с качеството на образованието, заяви ректорът.
Кризата, по думите му, довела до негативизъм към висшето образование. Герджиков критикува количеството във висшето образование за сметка на качеството.

СУ е сред първите 700 университета в света, похвали се той. В него се обучават 10 % от студентите в страната, изтъкна ректорът Герджиков и похвали качествата на студентите на ВУЗ-а.

Над 1000 събития годишно се провеждали в СУ. СУ е храм на науката, културата, образоваността и духовността, изтъкна ректорът и сподели оптимизма си за тази година.

Герджиков припомни и своите впечатления от СУ като студент, като призова новите да се възползват максимално от възможностите на университета. Слушайте внимателно своите преподаватели, задавайте им въпроси и мислете самостоятелно, заръча ректорът. Представени бяха деканите на факултетите на СУ.

Министърът на образованието Меглена Кунева също приветства студентите и сподели емоцията си от „моята Алма матер”. У дома съм, каза тя. Министърът е убедена в успеха на студентите. Не се изкушавайте да минавате между капките, стремете се към най-високото, напътства ги и Кунева. Тук ще намерите приятели за цял живот, подчерта тя и заподозря, че може би днес сред първокурсниците е новият Зукърбърг.

Меглена Кунева призова лекторите да са критични и да изискват от младите умове. Тя припомни реформата в цялата образователна система, която се извършва в момента.

Състезаваме се с университетите в целия свят, заяви още министърът и призова високо да се вдигне билото на българското образование
Обещавайки широко обсъждане на мерките за развитие на висшето образование, Кунева увери, че образованието е приоритет номер едно.

Трябва да мобилизираме оптимизма си, изтъкна тя. Добрата дума е необходима, смята министърът на образованието.

Бяха обявни имената на студентите, лауреати от олимпиади. След това бяха поднесени цветя и венци пред паметниците на братята Евлоги и Христо Георгиеви.

Над 20 институции и партии изпратиха поздравителни адреси.