Трябва да свикваме с гей парада. Това коментира в кулоарите на НС просветният министър Тодор Танев.

Въпросът е щекотлив, подчерта той и обясни, че няма право да бъда против това, което "самият аз не познавам достатъчно добре".

Припомняме, утре в София ще се състои ежегодния прайд. Тази година той ще бъде с акцент върху дискриминацията и образованието.

"Мисля, че когато едни правят неща силно преекспонирани, създават въпросителна спрямо самите себе си", каза още Танев по повод на предстоящия утре гей парад.

Политизирането на целия този въпрос, по мнението му, е конфронтационно. В тази конфронтация се съдържа ядката, енергията, напрежението, което прави въпроса вместо по-решим - по-неразрешим.

В гейпарада, по думите "има елемент на кикс". "Малко е прекалено. Но да видим защо това се прави в градовете, защо не се прави в селата. Да видим в кои точно градове се прави, в кои градове не се прави", призова министър Танев.

Според просветния министър децата трябвало да имат мнение по въпроса.

Не мога да пусна като образователен министър в кавички на една релса, на един коловоз един срещу друг, от една страна религиозното образование, от друга страна образованието по хомопросвещение, не мога да ги пусна на една линия, защото ще се получи катастрофа, изтъкна Тодор Танев.

Той отказа да заеме категорична позиция по темата. Аз гледам да има съгласие - най-доброто управление е да има съгласие, смята просветният министър.