По 100 хиляди лева отпуска правителството за НАТФИЗ, Художествената академия и Консерваторията. Това съобщиха по време на пресконференция образователният министър Сергей Игнатов и културният министър Вежди Рашидов.

Трите учебни заведения ще получат парите до края на другата седмица, след като ректорите им, заедно с председателите на студентските съвети, се срещнаха с премиера Бойко Борисов и са обсъдили тежкото финансово положение в университетите.

Игнатов каза, че тези пари се отпускат, за да няма дървена ваканция. По думите му сумата не е решение на въпроса, но така се решават частично социално-битовите проблеми до края на годината. Цялостното решение на тежката ситуация в образованието и науката ще дойде с новия бюджет от Нова година, посочи министърът.

Нервите на всички са опънати, защото цялата страна е в тежка криза. Предстоят 8 тежки месеца и всички трябва да стиснем зъби, заяви ощ просветният министър.

Той посочи, че страната не може да рискува да стигне до положението на Гърция, не може да се върне и в ситуацията от края на 90-те години и т.нар. „жанвиденова зима."

Министър Игнатов уточни, че проблемите ще бъдат цялостно решени с три основни стъпки, които ще се въведат от следващата година - ще се увеличи с 10% издръжката на студентите, ще се въведе диференцираното финансиране и ще се създаде фонд за модернизиране и оптимизиране на системата на висшето образование.

Игнатов заяви, че утре в 10.00 часа ще бъде представена рейтинговата система на университетите, която ще се въведе за финансирането им. Чрез нея ще се осигури диференцирано плащане, като най-добрите университети и специалности ще получават повече пари и няма да се финансира на калпак.

Във връзка със серията от протести, които заливат страната, министър Игнатов коментира, че кризисната ситуация в образованието и науката се дължи на 20 г. безхаберие.

По думите му политическият елит се е „кичил с портретите на двамата братя Кирил и Методий и само е обяснявал колко е загрижен за образованието и науката". Според Игнатов ако образователната система е била реформирана равномерно през тези години, нямаше да се стигне до тази ситуация.

Министър Рашидов посочи, че по време на срещата с премиера Борисов са се опитали да обяснят, че вузовете в страната са различни като хората - университетите по изкуствата не могат да излязат в дървена ваканция, защото по-голямата част от обучението там е практическо.

Минути преди пресконференцията министър Игнатов посрещна председателя на БАН Никола Съботинов. Съботинов изрази остро недоволство за това, че не може да се срещне лично с премиера Борисов, който от своя страна е изпратил Игнатов да приеме исканията на учените от академията.

Срещата с учените от БАН ще се проведе в 14.00 часа в МОМН в присъствието на просветния министър, след като академиците протестираха по-рано днес пред сградата на парламента.