С цветни балони, много букети цветя, детски песнички, радост, усмихнати ученици и развълнувани родители, но и с пожелания за здраве и успешна година започна 15 септември - първият учебен ден. За разлика от предишни години, настоящата година е малко по-различна както за учениците и учителите, така и за родителите.

Въпреки уверението на образователния министър Красимир Вълчев, че учениците няма да носят повече от 30 минути дневно предпазни маски, мнението за мерките остава разнопосочно.

На 15 септември Борисов напомни за увеличението от 15% на учителските заплати

На 15 септември Борисов напомни за увеличението от 15% на учителските заплати

Заедно ще решаваме възникналите проблеми, пише Бойко Борисов във Фейсбук

В столичното 28 Средно училище "Алеко Константинов" първокласниците бяха много развълнувани в началото на първия учебен ден, от който започват техните приключения и трупане на знания.

Сред множеството деца в двора на училището, имаше и много българчета от ромски произход - показателно за желанието на родителите им за интеграцията в обществото. В класната стая учениците бяха посрещнати от учителите си по стара българска традиция - с питка, мед и с букварчетата за първи клас на всека учебната маса.

Директорът на училището Станимира Стоева обясни за News.bg, че всички родители приемат новите мерки за началото на учебната година с разбиране. Освен това училището е въвело почасово влизане на учениците, за да няма струпване, остава ограничен достъпа на външни лица до сградата на училището, осигурени са и UV лампи във всяка класна стая, които ще дезинфекцират четири пъти дневно въздуха и повърхностите и то не само срещу коронавируса.

"Това е една превантивна мярка за здравето на децата и на самите учители. Осигурена е топла вода, дезинфектанти, спазени са всички изисквания, които трябваше да се изпълнят от наша страна", обясни Стоева.

Директорката на училището посочи, че всеки един родител избира сам дали да изисква от детето си да носи маска в други ситуации, но това е задължително в общите помещения в училище. В класните стаи, особено за децата в начален етап, маските не са задължителни, тъй като предизвикват силно изпотяване на и без това напрегнатите първокласници.

Ако все пак някое дете дойде на училище болно и с висока температура, няма да бъде настанявано в така наречените "изолатори". Училището е отделило други две помещения - в лекарския кабинет или в бившата стая на психолога, подчерта Стоева.

Синдикатите искат 1000 лв. глоба за родители, оставили децата си в училищния изолатор

Синдикатите искат 1000 лв. глоба за родители, оставили децата си в училищния изолатор

"Не може да се очаква родител хирург да си зареже операцията, за да си вземе детето"

Училището има готовност за дистанционно обучение, ако определена група от началните класове надхвърли допустимата бройка на заразени от коронавирус.