Ученик от Националната търговска гимназия в Пловдив е успял да хакне сайта на Министерство на образованието и науката (МОН).

Кристиян разказа пред "Господари на ефира", че от известно време се занимава с т. нар. pen tasting или киберсигурност, като в свой личен проект решил да провери дали личните данни, с които работи министерството, са защитени.

Според младежа, "всеки човек, който има елементарни познания по програмиране или киберсигурност" би могъл да пробие сайта на МОН, както е направил той и то в рамките на 1-2 часа.

В сървърите на министерството "се съхранява строго конфиденциална информация - лични данни, счетоводство, ведомости, банкови сметки, разплащателни сметки, няколко европроекта и всякаква такава информация, до която не би трябвало всеки човек с елементарни познания в тази област (киберсигурност) да има достъп до нея", пояснява момчето.

Ученикът обяснява, че с няколко клика може да бъде променена информацията. На кадрите, които е съхранил младежът, се виждат и данни за премиера Бойко Борисов и предшественика му Огнян Герджиков.

След като е успял да пробие системата на министерството, Кристиян се е свързал с институцията, разказал за случилото се и е предал цялата информация, с която разполагал.

"Но горе-долу месец след това няма никакъв резултат", призна още ученикът.

МОН ще покани Кристиян да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията във ведомството.