Единадесетокласник от Пловдив спечели конкурса за лого на иновативните училища в България. Слави Калоферов учи в Математическа гимназия "Акад. М. Попов", съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

Надпреварата беше между 16 октомври и 2 ноември 2017 г. В нея участваха 89 учители и ученици от цялата страна с общо 107 предложения.

Изискването към проектите беше логото да отразява четирите вида елементи на иновативния процес - въвеждане на иновативни елементи по отношение на организацията и/или съдържанието на обучението, организиране по нов или усъвършенстван начин на управлението, обучението и образователната среда, използване на нови методи на преподаване и разработване по нов начин на учебно съдържание, учебни програми и учебни планове.

Логото на Слави Калоферов символизира четящия човек. "Книгата в него е "хибрид" между традиционния й вариант и вид компютърна мрежа, която се свързва с технологиите, иновациите и връзките. Технологичните устройства ще бъдат неделима част от обучението. Цялата книга е обединение на съществуващата система и нововъведенията в образованието", заяви Калоферов.

По думите му синият цвят символизира мъдростта, увереността, интелигентността и истината. Оранжево-жълтото олицетворява ентусиазма, успеха и насърчаването.

Единадесетокласникът разбрал за конкурса от свой учител. Той искал да участва в състезания, свързани с изучаваната от него професия - компютърна графика. "Когато разработвам проекти научавам нови неща за дизайна и трупам опит", разказа още ученикът. Той ще получи награди от Министерството на образованието и науката и Центъра за творческо обучение.