Над 500 ученици са успели да дойдат в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и да се включат в процедурата по изготвянето на прогнозата за времето.

Tова обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който заедно с деца от столичното 159-то ОУ "Васил Левски" участваха в изготвянето на прогнозата за времето в НИМХ.

Всеки четвъртък и петък идват ученици от софийските училища, за да видят и лично да правят прогнозата за времето. Инициативата ще бъде разширена и за училищата извън столицата.

Направена е програма "Образование с наука" между МОН и БАН, която има за цел да провокира интереса към ученето на децата в областта на метеорологията и хидрологията. Вълчев поощри изучаването на предмета физика, като много важна дисциплина. Много е трудно обаче днешното поколение ученици да бъде мотивирано по тази дисциплина.

Метеорологията е най-практичната част от физиката и е способна да увлече децата, да им повиши интереса за учене по физика. Затова е и сключено споразумението с НИМХ.

Той изтъкна, че образованието има нужда от метеоролози, а професиите с най-голям ръст на доходите оттук нататък ще бъдат тези, които предполагат по-задълбочено изучаване на математика и природни науки.

"За това трябва от по-ранна възраст от прогимназиален етап децата да бъдат мотивирани да учат математика и природни науки, което става с възможност да се види тяхната приложност, практическа възможност", поясни образователният министър.