В 237 училища в страната, 73 от които на територията на София, бяха извършени проверки по Националната програма за по-пълно обхващане на учениците в задължителна училищна възраст - осигуряване на закуска и мляко на всеки ученик в I – IV клас.

Проверките бяха направени в периода от 23 до 30 ноември 2005 година и за резултатите от тях са изготвени 28 констативни протокола.
Нарушенията са в четири различни области.

В първата са училища, в които закуските не отговарят на необходимите изисквания.

В София това са 18-то СОУ “Уйлям Гладстоун”, в което проверяващите са констатирали, че закуските и напитките не са с необходимото качество, не са годни за употреба и няма информация за датата на производство, срока на годност и фирмата производител.

В 96-то СОУ “Лев Толстой” милинките са студени и не са пакетирани, съобщават от пресцентъра на Министерство на труда и социалната политика.
Сред училищата в страната, в които са открити подобни нарушения, са 4 училища във Видин, 5 във Враца, 5 в Русе и 4 училища в Хасково.

В 43 от проверените на територията на страната учебни заведения доставеното прясно мляко не отговаря на необходимите изисквания и няма условия за затопляне на място.

В някои училища в Сливен, Разград, Русе и Търговище се предлага сухо мляко, което се прави на място и не се подслажда.

В други 30 училища няма осигурени помещения за раздаване на храната и за хранене.

Комисията е констатирала и друго нарушение – в 26 от всички проверени учебни заведения в страната не е създадена добра организация на работа по реализиране на Националната програма.

В 7-мо СОУ “Свети Седмочисленици”, в 129-то ОУ “Антим І” и в 38-мо ОУ “Васил Априлов” в столицата не се изготвят всеки ден заявки за броя на децата, ако останат закуски се дават допълнително.

В 127-мо СОУ “Иван Денкоглу” не се изготвят заявки и не се води отчетност за деня, неконсумираните закуски се дават на чистачките. В 41-во ОУ “Патриарх Евтимий” останалите закуски се бракуват, а в 125-то СОУ “Боян Пенев” се продават.

Инспекторите са констатирали и добри практики. В 105-то СОУ “Атанас Далчев” в София например в деня на проверката се предлагали девет вида закуски и два вида напитки /прясно мляко и чай с мед/.
Добри практики са открити и в някои от проверените училища в Перник, Монтана, Смолян, Русе.