Без излишна бумащина учениците ще провеждат учебни занятия или извънкласни занимания в музеи, галерии и библиотеки.

Това стана ясно от думите на заместник-министъра на образованието Диян Стаматов по време на заседание на ресорната парламентарна комисия. На него бяха изслушани представители на МОН, Министерство на туризма и Министерство на културата относно поети ангажименти, свързани с издаване на Наредба за условията и реда за извършване на детски и ученически пътувания и облекчаване на режима за провеждането на учебни занятия и/или извънкласни форми в музеи, галерии и библиотеки за децата и учениците.

МОН е разрешило на директорите сами да организират тези учебни посещения, без да търсят разрешение от ведомството, именно за да не се спъват учебните занятия извън класната стая. Именно с тази цел се подготвя специална наредба.
Според нея още в началото на учебната година родителите подписват декларация за извънкласните занимания в музеи, галерии и библиотеки, която да важи за цялата година. Това обаче се отнася за еднодневните екскурзии, както поясни заместник-министър Стаматов. Еднодневните екскурзии няма да минават през туроператори, както досега, и това също ще облекчи учебните извънкласни посещения. Специално място е отделено на сигурността и здравето на децата.

Иначе наредбата бе обсъдена при липса на мнозинство в комисията по образование.

От учебния отдел на софийския зоопарк обясниха, че нямало интерес към групово посещение и опознаване на животните. Въпреки преференциите за групови ученически посещения, това се оказвало трудно за общинските учебни заведения. Основна пречка се оказва организацията на транспорта. Столичният зоопарк се посещавал основно от частни училища и детски градини.

Учителите не смеели да посещават парка с деца от първи до четвърти клас. Диян Стаматов пък обясни, че не може да има метростанция до всеки обект, а пътуването с автобус до зоопарка в София, според него, било забавен екшън за децата.