МОН разработва съвместно с различни партньори информационни материали и ресурси, свързани с медийната грамотност. Те ще бъдат достъпни за ученици и учители в платформата "Дигитална раница".

Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева по време на Кръгла маса на тема "Медийна грамотност", организирана от Съвета за електронни медии.

Партньори на МОН в тази дейност са Коалицията за медийна грамотност, както университети и неправителствени организации. През следващата година министерството започва и измервания, с които ще изследва нивата на дигитални умения сред учители и учениците. Част от тези умения е и медийната грамотност.

Различни информационни материали по темата ще подготвят от СЕМ, а Наталия Митева поема ангажимент те да бъдат разпространени и сред целевата аудитория на МОН, която включва над 700 хиляди ученици и учители.

В момента тече квалификация на 18 000 учители за придобиване на умения за използване на дигитални ресурси. През следващата година предстоят още обучения, в които може да залегне темата за медийни умения, обясни зам.-министърът на образованието.

Всички учебници стават достъпни безплатно в "Дигиталната раница" догодина

Всички учебници стават достъпни безплатно в "Дигиталната раница" догодина

Предвижда се тя да бъде адаптирана и за ученици със специални образователни потребности