Родителите в бургаското село Дебелт спряха децата си от училище, след като петокласник беше изнасилен от по-голямо момче в тоалетната на учебното заведение, съобщава БиТиВи. Подготвя се и протест.

Припомняме, осмокласник насили 11-годишно момче в училищната тоалетна в ОУ „Антон Страшимиров" в средецкото село Дебелт. Десетки родители са шокирани от историята и се заканиха да не пуснат децата си в това училище, докато не бъде изключен насилникът Брайко, наричан още Топчо.

Майката на изнасиленото момче каза, че синът й все още е в болница, не може да спи и не иска повече да посещава училище.

Друга майка се опасява, че инцидентът може да се повтори, дори да стане много по-лошо. Нейната дъщеря преди година се върнала от училище със синини по врата - била душена. Родителите настояват училището да се изчисти от проблемните деца. Някои споделят, че има случаи, в които дори са вадени ножове.

При проверката в училището е било установено, че липсва пропускателен режим, контролът на директора е бил занижен и липсват практически мерки за борба с училищния тормоз. Това обясни Пепа Бакалова от Регионалния инспекторат по образование. Тя призна, че е изненадана от разказите на родителите, тъй като в документацията на училището няма информация за инциденти и наказани ученици.

Държавната агенция за закрила на детето започва своя проверка. Нейля Мурад от агенцията е категорична, че никой родител не изпраща детето си в училище, за да бъде хулено и насилено.