Два центъра по природни науки бяха открити в две столични училища: 51-о и 18-о. Оборудвани са кабинети по химия, физика, биология, математика, роботика и география предаде БНТ.

Центровете са изградени с инвестиции на стойност от по 400 000 лева.

Целта е да се насърчат учениците, да изучават природни и математически науки, тъй като в момента икономиката ни има недостиг на кадри в тези сфери.

В столичното 51-о училище новите кабинети са шест - по физика, химия, биология, география и два по математика. Към част от тях има и учебни лаборатории. Кабинетите са дигитализирани и оборудвани с микроскопи и реактиви.

"Учениците учат така както обичат - чрез правене, чрез гледане. Те виждат тези науки в една много по- привлекателна светлина." - сподели директорът на училището Асен Александров.

Половината от средствата за изграждането на центровете са дарени от фондация "Америка за България", а другата половина - от родители. Вложени са и пари от бюджета на училището.

В 18-о училище са изградени пет дигитални кабинета - по физика, роботика, химия, биология и програмиране.

"В тях може да се работи всичко, всъщност дигитализацията позволява да се работи иновативно, интердисциплинарно едновременно по няколко дисциплини." - коментира директорката Вили Стойчева.

Тук са наясно, че бъдещето е в природните науки и че досега в училището не е имало добри условия за обучение по тези предмети.

"Много от бъдещите професии, които още не са създадени, изискват младите хора да владеят природните и математическите науки." - посочи посланикът на САЩ в България Ерик Рубин.

"Ако погледнем потребностите на пазара на труда, това наистина са професионалните направления, в които имаме най-голям недостиг. Ние трябва да насочим децата от възможно най-ниска възраст към тези области." - констатира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Догодина приемът след 7 клас ще се преструктурира - повече седмокласници ще бъдат насочени не само към професионално образование, но и към профили свързани с природните науки и математиката.