"Министерството на образованието уважава синдикатите и правото на учителите да изразяват своето недоволство, несъгласие и включително правото да стачкуват. Специално на 15-ти септември обаче да се стачкува не е добре, защото тази дата е български символ на образованието и трябва да се празнува, а има време да се протестира."

Това заяви в Пловдив заместник-министърът на образованието доцент Кирчо Атанасов, цитиран от Радио Пловдив.

Той взе участие в съвещанието на директорите от областта.

По думите му няма спекулация с цитираната от образователния министър информация, че средната брутна заплата на учителите е 444 лева. Изказването обаче беше прието с бурни реакции от страна на директорите, които недоумяваха как е изчислена тази сума.

Доцент Атанасов увери, че през следващите години, възнагражденията на преподавателите ще се увеличат значително и на 1 юли 2009 година средната работна заплата ще бъде 693 лева.

Министерството на образованието прави всичко възможно за да се изчистят проблемите, с 10%-ото увеличение на заплатите от 1 юли тази година, категоричен е Атанасов.

Припомняме, голяма част от работещите в образованието не получиха актуализация на възнагражденията си, тъй като са били в платен отпуск. Преговорите със синдикатите по техните искания продължават утре.

Голяма част от директорите на пловдивските училища съобщиха, че ще бъде създадена необходимата организация да се гарантира сигурността на децата при евентуални протести на 15-ти септември.

Някои от тях обаче коментираха, че не е редно на празника да са стачкува.

160 ученици от ромски произход ще се обучават през новата учебна година в осем масови училища в Пловдив по програмата за интеграция на малцинствата. Четиридесет от тях са първокласници, а останалите ученици по етапно са включвани в програмата през последните две години.

Образователните институции обсъждат възможностите в проекта от есента да се включат и 30 деца в подготвителните групи на детските градини и училищата.

"Проектът ще се реализира за трета поредна година. Учениците се справят много добре с усвояването на учебния материал в масовите училища. Това го доказва и успехът им, който не се различава от този на останалите ученици. До този момент са отпаднали само четири деца, които не са се приспособили към средата.", обясни директорът на СОУ "Найден Геров" Васил Въргулев.