Недостигът на специалисти е предизвикателство, за чието преодоляване трябва да работим всички. Затова ранното кариерно ориентиране е много важно. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на работна среща на ръководителите на регионалните управления на образованието, която се проведе в Габрово.

Там беше представена образователната програма на областта за професионално и кариерно насочване на учениците. Инициативата, която е подкрепена от институциите и се реализира съвместно с бизнеса в града, представя пред учениците възможностите за избор на професия, включително посещения в предприятия, организации, лечебни заведения и други.

Не достигат не кадри, а достойни заплати

Не достигат не кадри, а достойни заплати

Недостигът е само за нискоквалифицирана работна ръка, обясняват от "Солидарна България"

Като положителна тенденция от изпълнението на програмата беше посочен засиленият интерес от страна на учениците към продължаване на обучението в различни специалности.

Министър Вълчев посочи, че трябва да се насочат повече деца чрез ранно кариерно ориентиране към направления във висшето образование, за които се очаква недостиг на пазара на труда.

Заедно с началниците на регионалните структури той обсъди възможността за разработване на програми за кариерно ориентиране на общинско ниво, които биха допринесли и за осигуряване на необходимите кадри и специалисти в съответните населени места.