От Синдикат "Образование" алармират за родители, които изнудват преподаватели за по-високи оценки. Случаят за намеса в ръководството и учебния процес в природо-математическата гимназия „Никола Обрешков" гр. Казанлък. "Протестът на родителите показва упорито желание за превръщане на престижната за града образователната институция в социален интернат", твърдят от синдиката.

От професионалната организация категорично отхвърлят позволяването на некомпетентна намеса на родители в организацията на учебно-възпитателния процес в българското училище. "Ако институциите в образователната система продължат своята безпомощност и пасивна толерантност към рекета от родители, то това ще бъде най-лошия път за изход от кризата в българското образование.

От Синдикат „Образование" смятат, че професионализма на известния учител по физика г-н Теодосий Теодосиев, който през тази година получи и приза на синдиката за най-добър учител „Стоян Михайловски" е безспорен, а директорът на гимназията и началникът на регионалния инспекторат в Стара Загора трябва да се намесят твърдо в посока на качественото образование и справедливите оценки".

"За огромно съжаление, след въвеждане на делегираните бюджети през 2008 година се засилиха тенденциите за спад в качественото образованието, за поява на незаслужено високи оценки, които да се харесат на родителите и задържат ученика в училището. Защото в противен случай, училищата бяха закривани, а учителите оставаха без работа, но големия пееливш бяха общините, които получаваха 125 хиляди лева за закрито училище.

"Безброй станаха набезите на родителите, които останаха безкрайно пасивни в доброволческите училищни кампании, но прогресивно активни към учители и директори, които не пишеха оценки по милост и не извиняваха безприципно отсъствита на техните деца", коментират от професионалното сдружение.

Синдикат „Образование" смята, че трябва незабавно от МОН и регионалните инспекторати да се събудят и да защитят категорично качеството на образованието и професионализма на учителите.

"Нужно е да спрат криворазбраната толерантност към родители и тяхната некомпетентна намеса в управлението и образователните процеси в училище. Това би съживило и стимулирало добрите български учители, които въпреки трудната и стресова професия постигат национални  и световни успехи със своите ученици", съобщават от учителското съсловие.