В столичното училище „Васил Априлов" стартира инициатива за обучение на децата по пътна безопасност.

До края на годината „Междучасие с Пътна полиция" ще се проведе с децата до 4 клас от всички столични училища, а през втория срок - и с  учениците до 7 клас.

Всички ученици излязоха за няколко минути в двора на училището, където бяха посрещнати от директорката, от началника на столичната Пътна полиция Богдан Милчев, зам.-кмета по транспорта Любомир Христов и зам.-кмета по образованието Мария Бояджийска.

Богдан Милчев обяви, че причината столичните катаджии да са в училището са децата. „Вашият живот е най-важният и това да ви научим да спазвате правилата още сега, докато сте малки, е изключително важно", заяви той.

По думите това дава възможност, когато пораснат хората да могат да са сигурни, че в тяхно лице ще има едни дисциплинирани водачи и пешеходци.

Шефът на столичния КАТ посочи, че е създадена организация и до края на годината екипи на КАТ ще посетят абсолютно всички училища и ще изнесат открити уроци по пътна безопасност по време на часовете.

В първия си открит урок в 4Г клас Милчев припомни на децата как да пресичат на път за училище - само на пешеходна пътека и с вдигната ръка.

„Така е сигурно, че шофьорите ще ви видят и ще спрат. Ще се предпазите вие сами, ще ви пазят и автомобилистите".

Зам.-кметът по транспорта Христов изтъкна, че за тази инициатива основна е заслугата на Пътна полиция София. Той допълни, че това е част от общата политика на Столична община, свързана с безопасността на движението на децата.

По думите му 33 кабинета са създадени за обучение по пътна безопасност. Изградени са 25 интерактивни площадки в училища и детски градини. Над 300 хиляди лева са усвоени по европейски програми и с тях са купени над 600 велосипеда за училища в районите „Младост" и „Подуяне."

Христов изтъкна, че отделно от това над 200 пешеходни пътеки в София са допълнително осветени с прожектори в районите на училища и детски градини.

Мария Бояджийска пък изрази надежда, че днес децата ще изкарат един много интересен час по пътна безопасност. По думите й освен полицаите, специални гости в тези часове ще бъдат и мотористи от столичните мотоклубове.

Бояджийска призова децата да внимават много и всичко, което научат днес да го предадат на своите родители. „Важно е децата да показват, че знаят и могат да се придвижват правилно по пътищата и пешеходните пътеки, изтъкна тя.

След краткото разяснение учениците се върнаха в класните стаи в очакване на откритите уроци.