ВМРО-Пловдив разпространи декларация, в която се заявява категорична подкрепа за стачката на българските учители. Според ВМРО исканията на учителите за адекватно възнаграждение на труда им са справедливи.

В декларацията се казва още, че правителството прави пореден опит да противопостави различни професионални групи, като обяснява, че пари за образование ще има само, ако се вземат от лекарите, от средствата за ремонт на пътища и т. н., а това е невярна позиция.

Независимият кандидат за кмет на Пловдив Венцислав Каймаканов също изрази категорична подкрепа за протеста на учителите, съобщава радио Пловдив. Той се срещна и дискутира проблемите в образованието със стачкуващите учители от Професионалната гимназия по механотехника в Пловдив.

Като бивш възпитаник на училището Каймаканов изрази убеждение, че не може да се говори за качество в системата, ако не се отпуснат достатъчно финанси. Като човек на бизнеса, той изрази учудване от факта, че в държавата непрекъснато се говори за излишък в бюджета, а няма пари за достойно заплащане на учителите.

От своя страна учителите заявиха, че ще продължат протеста си, като се надяват на подкрепата на цялото общество.