Деца от три велинградски села всеки ден пътуват до училище, натъпкани като сардели. Учениците се извозват с миниван, който не е съобразен с техния брой и първолаците се товарят в багажника, съобщи bTV.

Заради дупките по пътя училищният автобус се счупил. Известно време децата се извозвали до школото с УАЗ-ка. Родителите са правили подписка. Ходили са и до директорката, но резултат няма.

Родителите направили подписка и я изпратили в Министерството на образованието, но нямало ефект. Обърнали се и към директорката на училището, която се опитвала да им помогне с каквото може, но нещата не зависили от нея.

"До първия учебен час съм на прозореца и се притеснявам как ще дойдат децата. Търсила съм варианти. Ние не сме училище, което може да си позволи да отиде на пазара и да си купи автобус", разказва директорката на училището в Абланица. Затова и ползват малкото превозно средство.

От училището имат и тактика как да не бъдат глобявани от КАТ. Щом шофьорът види полицейска кола, разтоварва децата преди нея.

"Обнадеждена съм, че министерството ще реагира адекватно", допълни директорката. Но такава реакция няма вече година и половина.

Училището кандидатства и по европейска програма, за да осигури училищен автобус, но бройките били малко и не стигнали до тях.

Заради безисходицата директорката се обрърнала и към Министерството на отбраната, с молба за някакво превозно средство. От там й казали да изчакат.

От Министерството на образованието съобщиха, че през 2014-та са отпуснати два нови автобуса за област Пазарджик. На въпроса защо училището в село Абланица не е получило такъв, обаче никой не отговори.