Безплатен интернет в домовете на всички учители обеща днес образователният министър Даниел Вълчев.

Преподавателите ще получават специални ваучери, с които ще имат достъп до мрежата и от своите домове.

Средствата се отпускат по проекта „Информационни и комуникационни технологии в образованието" към оперативната програма „Развитие на човешките ресурси".

Към момента в близо 40 училища преподавателите разполагат със служебни лаптопи, с помощта на които поддържат обратна връзка с родителите на своите ученици, обясни главният секретар на Министерството на образованието и науката Димитър Танев.

Той е категоричен, че и в този момент училищата успяват да се справят с изпълнението на бюджетите си при положение, че е предвидено те да усвоят до края на годината едва 90 процента от предвидените средства.
Той допълни, че няма училища с неизплатени заплати за януари.

Към програмата „Развитие на човешките ресурси" в момента тече и проект за подпомагане на въвеждането на делегираните бюджети, който обхваща 2880 общински и държавни училища и 10 детски градини.

Проектът, който приключва  в края на тази година, включва обучение на директори и помощник-директори и счетоводители за работа с делегираните бюджети, консултантски услуги по прилагането им, както и електронно управление на административната и финансовата дейност на училищата.

Министерството е подготвило и проект „Крилете на желанието", чрез който ще бъдат подпомагани финансово даровити деца в областта на науката, изкуствата и спорта.

Ще бъдат отпускани средства за допълнително обучение на изявилите в национални и международни  състезания деца, като ще бъдат организирани 50 лагер-школи за подготовка на около 2375 деца.

Експертите на МОН разработват също и програма с работно заглавие  „Наука и бизнес", която ако бъде одобрена от Комитета по наблюдение на усвояването на евросредствата, ще стартира в края на тази година с бюджет 5 млн. лева.