В училищата влиза кампанията на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) "Яко е да си еко". Това съобщават от ведомството.

Видео уроци с участието на младия изпълнител Ангел Ковачев ще бъдат представени от 2 до 8 декември в четири учебни заведения. Те са посветени на темите за отпадъците и за опазване чистотата на въздуха.

Екоминистърката Ивелина Василева през ноември представи за пръв път уроците с Ангел Ковачев в бургаското СОУ "Епископ Константин Преславски". Тогава тя подари книжки на оцветяване "Яко е да си еко" на малчуганите и ги изпита.

В СОУ "Д-р Петър Берон" в Костинброд ще започне новата серия видео уроци. От МОСВ посочват, че училището е активен участник в инициативи на организатора на Зелената олимпиада-Академика БГ.

В 78 СОУ "Христо Смирненски" в Банкя ще се проведе вторият видео урок. Той ще се състои на 5 декември. Училището има екоклуб и участва активно в реализацията на различни "зелени" проекти. То чества 130 години от създаването си и е най-голямото по площ на Балканския полуостров.

На 6 декември ще се проведе урок в 200 ОУ "Отец Паисий" в село Лозен, а на 8 декември в пернишката ГПЧЕ "Симеон Радев".

От МОСВ информират още, че видео материалите са достъпни безплатно в YouTube канала на ведомството, както и в интернет платформите му.

В кампанията "Яко е да си еко" тази година са се включили над 10 000 ученици. Целта й е да възпита младите хора в любов и грижа към природата. Биоразнообразието и чистотата на водите ще са новият акцент на инициативата през следващата година.