Закриват един от приютите за безнадзорни деца и сираци. Домът е в Добрич, стана ясно от dobrichmedia.com . В докладната на кмета Детелина Николова се казва, че приютът с капацитет 20 места е разкрит през декември 2005 година след сключен договор между общината и Църковното настоятелство на храм "Света Троица" в сградата на духовния център.

От 2008 година приютът е преместен в друга сграда, която е газифицирана и санирана, с локално отопление на природен газ. Сградният фонд е собственост на общината, а персоналът е 12 души.

През годините от 2008 г. до сега е отчитана различна заетост на капацитета на социалната услуга, но през последната година се наблюдава заетост не повече от 30%, се казва в докладната записка. Средномесечната заетост на приюта през 2014 г. е 6 деца, а реално заетият персонал в услугата е 5 щатни бройки.

Съгласно стандартите в делегираните от държавата дейности, през 2014 г. стандартът за издръжка в социалната услуга е 6866 лв. за едно дете, а за 2015 г. е намален на 2500 лв. на дете за година. От направените разчети става ясно, че предвидените пари не могат да покрият целогодишните разходи на заведението.

Към края на м.януари 2015 г. в приюта пребивават 7 деца. На две от тях срокът за настаняване изтича на в сряда. По информация на Отдел "Закрила на детето" три от децата, които са полски граждани, предстои да бъдат върнати в съвсем кратки срокове в Полша. Останалите две деца могат бъдат преместени в Центровете за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ за деца и младежи без увреждания. На персонала от 5 човека ще бъде предложено да кандидатстват за работа в ЦНСТ за деца с увреждания.

Според Националната стратегия за деинституционализация на децата в България семейството е най-добрата среда за развитие на детето, социалното включване на децата е от първостепенно значение. Според стратегията "Визия за деинституционализация на децата в България" 2015 година бе един от сроковете, които трябваше да бъдат закрити някои от домовете за деца без родители.