На над 30 000 десетокласници ще бъдат добавени по 4 точки към получения резултат на проведеното вчера национално външно оценяване (НВО) по математика заради липсващите скоби на дадените им помощни формули, които учениците имат право да ползват по време на изпита.

В 9:38 часа вчера до МОН е достигнал чрез РУО - София-град сигнал от столично училище, че в някои от предоставените образователното министерство помощни формули за изпита по математика в X клас не се виждат скоби. Проблемът е установен при 10 от общо 74 формули и се е получил при конвертирането на файла от Word в PDF формат, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

6 минути по-късно ведомството изпратило на училищата коригиран файл, за което веднага били информирани всички регионални управления на образованието. В 10:24 ч от МОН са изпратили и указание за начало на изпита да се смята моментът, в който учениците са получили коректните формули.

Десетокласниците в повечето училища получили правилните помощни формули около или след 10 часа, а в отделни училища нови формули изобщо не били раздадени. Времето за изпита в някои учебно заведение било удължено спрямо разпореждането на образователното министерство, но в други - не.

Рестартираха НВО по математика за X клас

Рестартираха НВО по математика за X клас

При разпечатване не се виждали скобите в разрешените за ползване формули

Според експерти по математика, които са прегледали изпитните материали, всички задачи могат да бъдат решени и без формулите с липсващите скоби, като една от тях би улсенила решаването на задача 3, но можело и без нея.

Въпреки това учениците, за които изпитът не е бил удължен, заради възникналото напрежение ще получат за компенсация 4 точки, колкото е максималният възможен резултат за задача 3. Допълнителните точки ще бъдат дадени на десетокласниците, които не са решили задачата за редовните 90 минути на изпита, както и достигналито до верния резултат въпреки недоразумението с помощните формули. Максималният брой точки на националното външно оценяване остава 100.

Компенсация получават 30 077 ученици в 740 училища. Не се предвиждат компенсации за десетокласниците, чието време е било удължено и които са имали възможност да работят 90 минути, след като са получили коректните формули.