България и Северна Корея да разширяват сътрудничеството си в сферата на образованието. Това реши Министерски съвет на днешното си заседание.

Правителството одобри проекта на междуправителствена програма за сътрудничество в областта на науката, образованието и културата на България и Корейската народнодемократична република за периода 2014-2017 г.

Изпълнението на договореностите, залегнали в документа, ще доведе до разширяване на връзките и задълбочаване на сътрудничеството в сферата на образованието, в т. ч. и чрез размяна на стипендианти.

Ще бъдат създадени възможности за развитие на отношенията в сферата на изкуството, културата, медиите, библиотечното дело, книгоиздаването, архивите и спорта.

Малко по-късно лидерът на ГЕРБ Борисов изригна във Фейсбук по повод на горното.

Тези хора тотално се окаляха, аз съм потресен, дори трудно мога да изразя възмущението си, пише Борисов.

Той се чуди какво сътрудничество ще развива Орешарски със страната, в която държавният ръководител екзекутира чичо си (всъщност не чичо, а мъж на леля му, б.р.) и цялото му семейство, там където има една държавна телевизия, а цензурата е толкова заплашителна, че ако някой гледа чужда телевизия, изчезва.

Тоталната международна изолация ли го накара да потърси компанията на Янукович (по време на откриването на игрите в Сочи, б.р.) и сътрудничеството на Северна Корея, както и Станишев да изпрати депутата си в Сирия, пита още Борисов.

Какво ли си мислят в момента Мартин Шулц, Ханес Свобода и европейските социалисти и либерали като гледат какви дружби развива правителството на Станишев, продълржава с въпросите лидерът на ГЕРБ.

В заключение той заявява искането си за незабавна оставка „на това уродливо управление". Те не просто се подиграват с българския народ, не просто ни злепоставят, те ни вкарват в сериозни международни скандали, които няма как да останат без последствия, заключава Борисов.

Междувременно, хората на Борисов дадоха и трибунка в кулоарите на парламента по темата.

Герберите видяха в този акт "поредно потвърждение на новите приоритети на външната политика на страната". Според Димитър Главчев подобно решение е скандално, тъй като става дума за държава, чиито лидер разстрелва членове на своето семейство.

От ГЕРБ отново се спряха на снимката на премиера Пламен Орешарски до президента на Украйна Виктор Янукович и на Узбекистан Ислам Каримов в Сочи. След като стоял на масата на диктаторите, от опозицията си мислели, че няма какво да ги изненада, но днес управляващите ги опровергали.

По традиция активност в антиправителствените речи демонстрира и бившият здравен министър Десислава Атанасова, която нарече външната политика на кабинета безпрецедентна и посочи, че Орешарски не само е в изолация и ходи в Европа само за изложби, но днес МС е достигнал "връхната си точка".

Бившият зам.-министър на образованието Милена Дамянова пък видя в договора за сътрудничество с КНДР голяма заплаха за родното образование. Очевидно управляващите ще черпят опит за новия Закон за висшето образование от държава с тотална цензура, подтискане на различието, липса на толерантност и т.н., сигнализира тя.

Без закачки не се размина и новият изборен кодекс, чието приемане за днес бе преустановено, като Димитър Главчев нарече изборното законодателство, изготвено от комисията с председател Мая Манолова "Изборен комикс".
Според Главчев "комиксът" бил нескопосан и "има доста дръпнати очи, тъй като очевидно става дума за практики, взети от Северна Корея".