В 68 училища в страната днес е преустановен учебният процес, стана ясно от данни на регионалните инспекторати по образование към 15.00 часа.

Учебните занятия бяха прекратени при установяване на температури по-ниски от нормативно определените.

Това вече е направено в 68 училища в страната.

Там заради намаленото топлоподаване  са установени температури, по-ниски от нормативно определените 16 градуса.

Учебният процес е спрян от 7 до 9 януари (10-ти януари не е учебенден).

В София няма да се учи в 13 училища; в София област - 8 училища; в Пловдив -  3 училища; в Пазарджик - 30 училища; в Добрич - 14 училища.

Броят на училищата в София е намален от 28 училища на 13. Директорите на 15 от тях са намерили възможност за преминаване на алтернативно отопление.

Припомняме, че днес към 12.00 часа броят на училищата с преустановен учебен процес беше 72.

Тази сутрин министър Даниел Вълчев разпореди в заповед до директорите на учебните заведения в страната да организират измерване на температурите в класните стаи ежедневно.

Заповедта е валидна до възстановяването на нормалното топлоподаване, като директорите на училищата ще разпускат учениците при установяване на по-ниски температури от допустимия минимум.

Ако учебният процес бъде спрян до три дни, учебното съдържание ще бъде компенсирано с резерва от учебно време, предвижда още заповедта.

При преустановяване на учебния процес до 10 учебни дни пропуснатото ще бъде компенсирано чрез преструктуриране на учебното съдържание.

По-рано днес стана ясно, че в четири училища в Плевен и Червен бряг са прекратени занятията заради студени класни стаи.

В следобедните часове Пресцентърът на МОН ще предостави обобщена информация за броя на училищата в страната, в които заради ниските температури е преустановен учебният процес