Кризата удари и студентите в СУ. След „старите учени" от БАН и младите надежди на родната наука от българската Алма Матер осъмнаха с намалени стипендии - и като бройка, и като суми.

По този начин хора с успех отличен 5,70, та даже и 5,80, не успяват да вземат т.нар. стипендия за отличен успех.

Недоволството сред студентите в СУ се усеща във въздуха. Въпросът е ясен - по какъв начин това ме амбицира да уча в България, след като за разлика от повечето европейски страни българите плащат за образованието си, взимат ниски стипендии и живеят в мизерни общежития.

Напомняме само неотдавнашните протести на кандидат-висшисти в Хърватия, които излязоха на улицата, защото университетите възнамеряваха да наложат такса за обучението им.

И в българската Алма Матер вече се говори за протести. В деловодството е внесена подписка, в която са се включили 1933 души ( въпреки че те биха били повече, ако повече недоволни студенти бяха осъзнали какво се случва навреме).

Във Facebook вече има и група „Протестни действия срещу финансовата непрозрачност в СУ".

Студенти са провели и среща с доц. Мария Шишиньова (зам.-ректор по учебната дейност), както и с ректора на СУ проф. Иван Илчев.

Недоволството идва от факта, че миналата година стипендиите за успех са увеличени на 120 лв. - голям скок, при положение, че до преди година са били по 50 лв. Тези пари се получават за 5 месеца въз основа на успеха на студента от предходните два семестъра. Тогава обаче броят на „щастливците" е намален за сметка на парите.

Тази година в СУ се подават молби за стипендии въз основа на същите условия и се кандидатства за същите 120 лв., обявени предходната година. Крайният срок за подаване на молба е 20-ти ноември.

Със заповед на ректора, публикувана на интернет страницата на университета на 1 декември, става ясно, че размерът на стипендиите за отличните студенти ще е 90 лв., а получаващите ги - само 2200. Решението е от 23 ноември 2009. Така отново бройката пада, но падат и парите.

Стипендиите за студенти с деца и такива в неравностойно положение остават 120 лв.

Относно необявяването на тази информация в срок Иван Илчев обяснил пред студентите, че ректорска заповед за това имало, но служителят, който трябвало да я изпълни не направил това, поради което има наложено наказание.

За справка от интернет страницата на университета:

През учебната 2006/2007 г. в Софийския университет са обучавани 25 378 студенти, от които в бакалавърски програми 17 511 (16 418 български студенти и 1093 чужденци) и в магистърски програми 7857 (7638 български студенти и 219 чужденци).

През учебната 2009/2010 броят на студентите едва ли е много по-различен. Факт е обаче, че само 2200 души от всички над 25 000 студенти ще получат по 90 лв. за това, че имат отличен успех - за другите остава само наградата от придобитите знания и удовлетворението от качествено образование.

Разпределение на стипендиите по специалности :

Груба сметка сочи, че на близо 250 студенти се отпускат 25 стипендии за отличниците от 1-ви до 4-ти или в случай, че програмата е магистърска - до 5-ти курс.

Примерно, студентите по журналистика от първи до четвърти курс се състезават за 24 стипендии, а колегите им от специалност Физика - за 10. За икономистите са отпуснати 49 стипендии.