Все още вървят проверките, за да се види какво точно и как се е случвало около плащането на България за руския петрол. Това заяви пред bTV министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

"Когато имаме вертикално интегрирани компании, каквато е "Лукойл", които контролират цялата верига на доставки, можем да имаме така нареченото трансферно ценообразуване, което е принципен проблем в такъв тип оператори", обясни той.

Богданов посочи, че най-важното в момента е да се гарантират цените на горивата в страната. По думите му те се наблюдават ежедневно, като цената на дизела у нас е на най-добрата в ЕС, а бензинът е на второ място.

"Има трансферно ценообразуване на ниво рафинерия и на ниво бизнес. В момента текат проверки. Ако има търговски нарушения, икономическият оператор трябва да си понесе последствията", отбеляза икономическият министър.

Той каза още, че за отпадането на дерогацията за внос на петрол от Русия има една единствена причина - България да се освободи от зависимостта, в която е в последните 15 години. "Ние трябваше да използваме периода на дерогацията, за да изградим капацитет и да позволим рафинерията да работи, и то на максимален капацитет, и да имаме горива на добри цени. Каква работа е свършена през тази година, е под въпрос", заяви Богдан Богданов. По думите му през последните 4 месеца се е работело активно.

"И към момента се внася руски петрол, но точните цени се виждат впоследствие, след като имаме и конкретните данни от агенция "Митници" и от НАП. Руският петрол в момента е около 75%", отбеляза Богданов като добави, че се очакват около 400 млн. лева от данъци.

Според него България е подготвена от гледна точка на експерти, план и график и сътресения не се очакват.

Във връзка с Бюджет 2024 икономическият министър коментира: "Смятаме, че това е един от най-добрите бюджети, които е правен през последните години - от гледна точка на инвестиции и ръст на икономиката ни."

За корпоративния данък от 15% Богданов посочи, че той се въвежда не от България, а от Европейския съюз.