Над 2 млрд. лева струва на българския данъкоплатец АЕЦ „Белене“, като си платим и сумата от 1,3 млрд. лв., тъй като сме осъдени. Това заяви кандидат-президентът на АБВ Ивайло Калфин, по време на пресконференция в централата на партията.

 „Срещу това ще имаме нещо, на което премиерът казва, че е „гьол“ и една поредица сандъци с оборудване. Не знам какво още трябва да се случи, за да разберем, че това за нас са необяснимо глупави действия“, коментира Калфин.

С уговорката, че не иска да е популист, той изтъкна, че ако някой реши да индексира пенсиите, съобразно днешните равнища, това струва 3 млрд. лева. „Ние ще ги сложим в сандъци, ще ги подредим под навесите под Белене и ще седим да чакаме“, посочи той.

Според почетния председател на ПП „Движение Гергьовден“ Любен Дилов-син проектът „Белене“ е станал жертва на геополитическия сблъсък между Русия и Америка. Този проект, от самото му създаване, е бил най-икономически изгодният, най-напредналият като състояние на техническата документация и е бил изключително желан от много инвеститори.

Много е рисковано да останем без чуждестранен инвеститор. Мисля, че ще бъде намерен такъв, но при съвсем различни условия“, посочи Калфин, допълвайки, че той обаче ще бъде мажоритарен собственик на проекта.

Ако можем да търсим вина за това нещо, на първо място вината е на Сергей Станишев. Това е човекът, който ни вкара в този капан, никой друг. Просто не беше достатъчно мъжествен в този момент, в който трябваше да защити националния ни интерес – построяване на централата“, заключи Любен Дилов-син.