България ще погаси голяма част от дълга си към Русия за АЕЦ "Белене" до края на годината.

Това заяви пред ТАСС руският първи заместник-министър на правосъдието Сергей Герасимов, цитиран от БТА.  

Той даде интервюто за руската държавна информационна агенция във Варна след среща със съпредседателите на Междуправителствената комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество, провела се в морския град.

Герасимов обясни, че погасяването вероятно ще стане на няколко транша и първият, в размер на 400 милиона евро, ще бъде платен на руската страна до края на годината.

Той припомни, че България в момента оспорва лихвата по сумата, която трябва да заплати. „Русия с уважение ще приеме всяко решение на Арбитражния съд“, поясни Герасимов. 

Междувременно премиерът Борисов потвърди, че „тези дни ще бъде взето решение за започване на плащанията за двата реактора за „Белене”, като първоначалната сума ще бъде около 800 млн. лева“.

През юни Международният арбитражен съд в Женева постанови, че София трябва да плати оборудването, произведено от "Росатом" за проекта, който България изостави през 2012 г. Съдът постанови НЕК да плати на „Атомстройекспорт“ 620 милиона евро за поръчаното, но неплатено ядрено оборудване, както и лихва в размер на 167 хиляди евро на ден.

Герасимов коментира и газовия хъб "Балкан".

По думите му участието на Русия в реализиране на проекта за строителство на газов хъб „Балкан” зависи от гаранциите и обема на доставки.

По отношение на газовия хъб (в сравнение с проекта „Белене”) ситуацията е по-малко оптимистична. Руската страна ще разгледа всички предложения на българската страна, които биха убедили „Газпром”. Преди всичко този проект е интересен по отношение на обема газ. Вторият компонент са гаранциите, които трябва да предоставят българската страна и Европейската комисия. Ако „Газпром” се съгласи да доставя газ за българския хъб, то при никакви обстоятелства нито една от страните не може да се отказва от реализирането му, обясни той.

По време на срещата на българо-руската комисия бяха обсъдени възможности за  увеличаване на стокообмена и развитието на икономическите връзки в двустранните отношения.

От българска страна участваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, а от руска -  първият заместник-министър на правосъдието на Руската федерация Сергей Герасимов