България имала интерес да да се включи като съакционер в инициативата за създаване на "зелен" коридор за пренос на "зелена" енергия от Азербайджан към Европа. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев на срещата с министъра на външните работи на Азербайджан Джейхун Байрамов в Берлин. В нея се е включил и министърът на енергетиката Владимир Малинов.

Главчев е потвърдил подкрепата на страната ни за инициативата, в която наред с Азербайджан участват също Грузия, Унгария и Румъния. Предстои да бъде уточнено кое държавно дружество ще се включи в нея от българска страна.

В хода на разговора беше обсъден и "Вертикалният газов коридор", който затвърждавал България на газовата карта. Служебният премиер е посочил, че проектът ще се развива в рамките на стратегическата декларация, която беше подписана между президента на Азербайджан Илхам Алиев и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за увеличаване на количествата природен газ, който от 2027 година трябва да достигне европейските пазари. Това ще замени доставките на руски газ.

Също е повдигната и темата за предстоящото в началото на месец юли в Баку заседание на Българско-азербайджанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. През последните пет години комисията не се е събирала и се очаква предстоящото заседание допълнително да активизира двустранното сътрудничество.

Припомняме, че на 6 юни в присъствието на премиера Димитър Главчев и министъра на енергетиката Владимир Малинов бяха подписани два договора, с които ще се постави начало на реализацията на концепцията за Вертикален газов коридор, като се тръди, че прокетът ще затвърди България на газовата карта. "Турски поток", или както бе преименуван "Балкански поток" и договорът с "Боташ" също бяха лансирани с идеята да запазят мястото на България на газовата карта.

С работни групи ускоряват Вертикалния газов коридор и новите ядрени реактори

С работни групи ускоряват Вертикалния газов коридор и новите ядрени реактори

Енергийният министър Владимир Малинов е определен за ръководител