В Москва темата с българския хъб в момента не се обсъжда. Това категорично заяви руският министър на енергетиката Александър Новак пред кореспондента на БНР в руската столица.

Новак коментира, че Москва е чула за идеята на страната ни да създаде газов хъб от медиите. В Министерството на енергетиката подобни предложения от България няма и не са постъпвали. Затова в момента тази тема не се обсъжда, категоричен е Александър Новак.

На уточнение от страна на кореспондента на БНР, че това е официално българско предложение през последните няколко месеца, Новак коментира, че не разбира какво означава газов хъб, ако няма поставени тръбопроводи до това място. Той попита откъде ще влезе този газ и какво означава идеята за газов хъб. Руският енергиен министър смята, че ако няма доставки на газ по дъното на Черно море и проекта „Южен поток”, не може да има и газов хъб. В момента нямало детайлни разработки по темата.

Александър Новак коментира още, че възможността за маршрут в посока към България в момента не се разглежда от Москва. Той посочи пример с проекта „Южен поток”, за който твърди, че е бил затворен по идея на Европейската комисия, а не по руска инициатива.

Газопроводът „Северен поток 2” бил сред проектите, които реално предстоят да бъдат реализирани и подготовката на съпътстващата документация. Всички останали проекти, включително „Турски поток”, се намирали във висящо положение. Александър Новак обясни, че преди няколко седмици е бил подписан меморандум за проекта „Посейдон”. Този меморандум позволявал да се говори, че такъв маршрут е възможен. Компаниите, които са заинтересовани за реализирането му и за доставките на газ за Югоизточна Европа, трябвало да доуточнят по-нататъшната му реализация и доставки по него, по думите на Новак.

Той не пожела да коментира спора между „Овергаз” и „Газпром”. Обяснението му е, че това са търговски компании. Новак обясни още, че механизъм за решаването на такива спорове имало в договора помежду им.