До 9 юли Надзорният съвет на "Булгартрансгаз" трябва да представи на "Българския енергиен холдинг" съответните доклади и становища относно проверката, извършена от Комисията за енергийно и водно регулиране. Това е разпоредил Съветът на директорите на БЕХ във връзка с поисканата от служебния енергиен министър Андрей Живков смяна на ръководството на "Булгартрансгаз".

БЕХ е указал на Надзорния съвет на "Булгартрансгаз" да предприеме съответните действия по изпълнение на искането на министъра.

Припомняме, вчера стана ясно, че БЕХ очаква писмено потвърждение на искането на министъра на енергетиката. От холдинга поясниха, че след като бъде получено такова, то ще бъде разгледано от Съвета на директорите на БЕХ.

По-рано днес изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов обясни, че единственият, който може да отстранява и назначава, е надзорът на "Булгартрансгаз" спрямо Управителния съвет, защото става въпрос за независим преносен оператор.

Ако има решение на БЕХ, а надзорът на дружеството не се съобрази с това решение, то тогава БЕХ може да предприеме стъпки за отстраняване на неговите представители в надзора, които са трима от пет, а другите двама са независими.

БЕХ: "Булгатрансгаз" е независим преносен оператор

БЕХ: "Булгатрансгаз" е независим преносен оператор

Холдингът очаква писмено потвърждение на искането на енергийния министър