Работодателите подновяват общите си действия за реформи в енергетиката заради неизпълнени от държавата ангажименти.

В писмо до вицепремиера Томислав Дончев национално представителните работодателски организации (НПРО) заявяват, че държавата не изпълнява поетите ангажименти за реформи в енергетиката. До този момент липсва съществен прогрес, посочват в становището си от НПРО.

Според работодателите сериозно се забавя изпълнението на ангажимента за диалог с институциите.

От НПРО алармират, че водещи експортни отрасли са в икономически срив, поради непредприетите действия от страна на институциите в областта на енергетиката. Сериозни проявления на тези проблеми могат да се видят и в неблагоприятните данни за българския износ, особено в светлината на назряваща световна криза.

Според бизнеса няма анализ за дейността на ВЕИ-та, добавката "задължение към обществото" не е наложена за износа на електрическа енергия към страни извън Европейския съюз, липсва и подготовка за въвеждане на нова методика за ценообразуване в КЕВР.

600 милиона лева месечно губи металургичната индустрия от забавянето на наредбата за намаляване на тежестта от разходите за енергия от ВЕИ. Това според индустрията крие реална опасност от закриване на големи производствени мощности в близките месеци.

Изпълнен е единствено ангажиментът да се забрани изкупуването на преференциални цени на тока от биомаса, посочват от бизнес организациите след проведена късно снощи среща.

Припомняме, в средата на 2015 година работодателите протестираха срещу решението да се увеличи т.нар. добавка "задължение към обществото", което увеличава цената електроенергията за индустрията, като предупредиха за опасност от стагнация и срив във важни икономически сектори. Според работодателите в сектора има и много престъпни схеми.

След протестите се постигна договореност за създаване на работна група към Министерството на енергетиката, която да състави план за реформи в енергийния сектор.