Червеният депутат Явор Куюмджиев определи като театър поведението на премиера Бойко Борисов относно кризата с доставките на газ от „Овергаз” навръх Нова година. „В типичния си стил Борисов създава проблем и после го решава, за да излезе герой”, коментира пред бТВ социалистът, който е и член на енергийната комисия в парламента.

Куюмджиев обясни, че в Закона за енергетиката е записано, че в случай на проблем с доставките на газ, засегнатата фирма се обръща към обществения доставчик, който е длъжен да достави нужните количества.

От своя страна бившият шеф на „Булгартрансгаз” Кирил Темелков напомни, че има процедура, за да започне „Булгаргаз” да доставя нужните количества газ при криза. Тя обаче не предвиждала заявка в последния момент.

Той нямал представа защо от „Газпром” са отказали доставки на „Овергаз”, след като фирмата твърди, че е изпълнила всички условия по договорите. Експертът отбеляза, че не знае досега е да е имало подобен проблем.

Червеният депутат Явор Куюмджиев смята, че твърдението на Борисов за изграждане на газов хъб и интерконектори са празни приказки. Той се обоснова с това, че нямало откъде да дойде достатъчно газ. Кирил Темелков обаче е на друго мнение. Според него идеята за газовия хъб можела да се реализира. Това обаче нямало да стане бързо, а чак 2020 г., като дотогава трябвало да бъде свършена ужасно много работа.

Куюмджиев и Темелков се разминаха в мнението и за бъдещето на замразения проект „Южен поток”. Социалистът е категоричен, че проектът може да се реализира, но не и от правителството на Борисов. Темелков пък смята, че проектът може да се случи, но не и в първоначалния вариант.