В София ще бъдат вложени близо 31 млн. лева. Това е заложено в амбициозната инвестиционна програма на ЧЕЗ "Разпределение" за 2017 година, съобщават от компанията.

От дружеството подчертават, че сумата значително ще нарасне в резултат на изкупуванията на енергийни съоръжения на трети страни, които следва да са собственост на дружеството. ЧЕЗ "Разпределение" се ангажира да изкупи всички съоръжения, за които бъдат представени необходимите документи.

Подмяната на стратегически кабел 110 kV е един от проектите с най-важно обществено значение в София през тази година. Той ще подобри надеждността на електрозахранването на 39 000 клиенти от 9 района (Триадица, Красно село, Средец, Лозенец, Красна поляна, Възраждане, Илинден, Младост, Искър). Предвижда се и реконструкция на една от ключовите подстанции на ЧЕЗ в столицата с цел да се подобри електрозахранването на 32 000 клиенти от район Искър и Младост.

Сателитните населени места, които много бързо се разрастват са специален акцент в инвестиционната програма на ЧЕЗ в столицата. В тях расте консумацията на електроенергия. Това налага и адаптиране на мрежата към по-големите потребности от електроенергия там.

От ЧЕЗ обръщат внимание, че реализацията на амбициозната им програма налага временни изключвания на електрозахранването, за подготовка на мрежата за ремонтните работи и въвеждане на новите съоръжения в експлоатация.

Компанията уверява, че е предприела всички необходими мерки за ограничаване на неудобствата на клиентите до минимум. Изготвен е план за осигуряване на резервно захранване навсякъде, където има техническа възможност на местата, на които ще се работи, а превключванията ще се извършват нощем.

Инвестиционната програма в столицата е част от планирания рекорден обем инвестиции на ЧЕЗ в цяла Западна България през 2017 г. в обем на общо 130 млн. лева.