Тридесетина души, представители на малки ВЕИ централи, се събраха на пореден протест пред Министерския съвет с искане за промяна в Закона за възобновяемите енергийни източници.

Те символично разпънаха палатка пред бившия Партиен дом и настояват за среща и диалог с министър-председателя Бойко Борисов.

Недоволстващите собственици на малки ВЕИ-та носят транспаранти, на които е записано: "Държавата убива малкия бизнес", "Вашият популизъм няма граници, вашето достойнство въобще го няма", "По-добре Сталин и Хитлер, отколкото Делян Добрев и Мартин Димитров" и "Добрев, отивай си вече!".

Според тях лобистки интереси на редица депутати са довели до тази ситуация. Палатката пък символизира освен тяхната решимост да продължат протеста, но и това, че законовите промени оставят без дом редица малки собственици.
Протестиращите ще излъчат контактна група, която да внесе събраните до този момент 14 хил. подписа в подкрепа на техните искания.

Очаквано, има и засилено полицейско присъствие в триъгълника на властта.

Представители на малки ВЕИ-та ще сезират Главния прокурор във връзка с действията на организирана престъпна група, която цели фалита им. Това каза за news.bg, Тихомир Тошев, собственик на ВЕИ централа във връзка с исканите от тях промени в Закона за възобновяемите енергийни източници.

Той бе категоричен, че от началото на протестите до сега нищо не се случва с исканията им. „Ние вече имаме съмнение, че срещу нас действа организирана престъпна група, която си е свършила работата изключително добре”, коментира Тошев.

Според него управляващите са променили мнението си в коренно противоположна посока от това, което са приели през 2011 г. в Закона за възобновяемите енергийни източници. „Там Делян Добрев и останалите от ГЕРБ защитават интересите на фирмите, които са кандидатствали по Програмата за развитие на селските райони по стария закон”, коментира още собственикът. „Фирмите започнаха да изпадат в несъстоятелност, някои от колегите са си продали жилищата, други са в продажба. Влизаме в сивия сектор на икономиката – не плащаме данъци, не плащаме осигуровки”, каза още той.

Собственикът на малка ВЕИ-централа коментира още, че с писмото, изпратено от КЕВР в енергийната комисия, става ясно, че и комисията не е независим орган, който би могъл да регулира цените на изкупуваната от тях енергия.

„В писмото, което ЕК изпраща до Държавен фонд „Земеделие” много ясно разяснява и на ДФЗ, и на МЗХ защо е незаконна част от субсидията, която са получили”, коментира още Тошев.

По думите му целият проблем е свързан именно със субсидията, получена по Програмата за развитие на селските райони, а не от преференциалната цена на тока. „По правило, ако е незаконна част от субсидията, която сме получили, има два варианта - или държавата да си я иска от нас, ако ние сме виновни, или да остане за нейна сметка, ако нямаме вина”, обясни той.

В случая те нямат вина и за да компенсират липсата на тези 28 млн. лева субсидия, управляващите са се заели да ги икономисват със законови промени и то касаещи изкупуването на енергията от възобновяеми източници, допълни Тошев.

„Тоест, те пипат законната част от цялата сделка – между нас и държавата – преференциалната цена. Затова ние считаме, че срещу нас работи една много добре организирана престъпна група, която цели да ни фалира. Като ни фалират догодина цената ще се промени”, категоричен бе Тошев.

Собствениците на малки ВЕИ-та, изправени пред фалит, които по Програмата за развитие на селските райони са 274 на брой, вече сезираха ЕК.

Тихомир Тошев коментира, че засега отговорът от ЕК е, че им трябва повече време, за да се запознаят с казуса. „Имаме отговор от Европейската сметна палата, който фиксира два проблема – първият е, че неправомерно към нас са отпуснати средства, което е така и е доказано с писмото на ЕК до ДФЗ, вторият проблем, според тях е, че няма контрол върху средствата, които на нас са ни отпуснати”, заяви Тошев.

Според него проблемът се изразява в това, че лявата ръка в държавата не знае какво прави дясната и обясни, че една държавна институция отпуска тези субсидии, а другата държавна институция определя преференциалните цени за изкупуване, които обаче нямат нищо общо с одобрените по програмата бизнес планове.