Министерството на икономиката и индустрията си чака парите от Лукойл във фонд Сигурност на енергийната система. Това стана ясно по време на заседанието на икономическата и енергийната комисия, която изслуша министъра на икономиката Богдан Богданов, директора на Агенция "Митници", изпълнителния директор на Националната агенция за приходите и представители на Лукойл на тема: "Прилагането на Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт".

Оказва се, че компанията е внесла пари, но по-малко от очакваното. До 20-о число на месеца е датата на вноската, каза Диан Червенкондев от фонд Сигурност на енергийната система. Изпратили са писмо на "Лукойл" да внесе вноската в максимално кратък срок. Това обаче още не е станало, по думите му.

В края на януари са уведомени министъра на икономиката и НАП. "Лукойл" обжалва. На 9 февруари ВАС излиза с решение, което не удовлетворява исканията на компанията. Тече 14-дневен срок, в който Лукойл трябва да си внесе вноската. Ако това не стане, НАП се заема със събирането на вноската.

"Лукойл" внесъл 25 млн. лева  по-малко във Фонд "Сигурност на електроенергийната система"
Обновена

"Лукойл" внесъл 25 млн. лева по-малко във Фонд "Сигурност на електроенергийната система"

Направените вноски са в размер на 45 милиона лева

Министърът на икономиката обясни, че законови пречки спънали процеса, но от третия път той е отпушен. Усилията на "Лукойл" да работи с неруска суровина дават резултат, каза Богдан Богданов, но обемите били намалели. Министърът изтъкна, че не един или два пъти е поставян въпроса за плавния преход от руски към неруски петрол.

В дискусията се включи активно депутатът от ГЕРБ/СДС Делян Добрев, който нападна министъра заради това, че не е направил нотификацията в началото на мандата си. Припомняме, че именно Делян Добрев бе инициатор няколко пъти на дискусиите миналата година как и по какъв начин да се откажем от дерогацията, която държавата ни получи за срок от две години. Сега Делян Добрев отчете, че от началото на годината не сме внесли и един барел руски петрол, но нищо фатално не се е случило. За Делян Добрев обаче се оказа изключително важно да се уточни дали Александър Величков от "Лукойл" се познава с Асен Василев и дали го е возил с автомобила си.

На което депутатите от ПП/ДБ се хвърлиха в защита на министъра си. Това да не е speed dating, попита Искрен Митев от ПП-ДБ. Делян Добрев е изненадан защо толкова от ПП-ДБ се палят от въпроса ми дали Величков познава Асен Василев. ПП-ДБ си късат ризите само и само да не задаваме въпроси на Лукойл, изтъкна депутатът от ГЕРБ и обвини депутатите, че се опитват са провалят заседанието. Възникна спор дали депутатите се карат сякаш са на пазара в Хасково или на пазара в Пловдив.

Делян Добрев отново попита дали през септември миналата година Александър Величков е возил в колата си Асен Василев до рафинерията. Представителят на Лукойл обясни: "Ние сме българска компания, български данъкоплатец и български работодател." Компанията нямала неплатени данъци и осигуровки и в нея работят 10 000 души. Александър Величков отчете, че по всички законови актове са редовни платци, като според него проблемът идвал от заложената в Закона формула. "Лукойл" били шокирани от начина, по който е определена вноската, която дори била в разрез със Закона. Да, познавам Асен Василев, призна той и каза, че се е срещал с него в МС и в кабинета му. Величков не отрече, че е возил финансовия министър.

Сбогом на руския петрол: "Лукойл" ще внася нефт от Казахстан, Ирак и Тунис

Сбогом на руския петрол: "Лукойл" ще внася нефт от Казахстан, Ирак и Тунис

Опит за запазване на рафинерията в Бургас

Венко Сабрутев попита дали Александър Величков познава Делян Добрев и дали в централата на компанията са лепени партийни плакати и обвини гербера за некадърното законодателство. Делян Добрев се извини, че ще му развали кефа, както се изрази и му припомни, че е гласувал "За" некадърното законодателство. Климент Шопов от Възраждане поиска да се закрие заседанието, за да си продължат без гости вътрешносемейните скандали.

Септември 2013 не съм возил Асен Василев в личната си кола, включи се Александър Величков, след като си проверил календара. А кога, попита Рамадан Аталай?

Шефът на НАП Румен Спецов каза, че Лукойл няма неплатени задължения към хазната.