"Ако ние участвахме в управлението още февруари месец щяхме да започнем да преговаряме за алтернативни доставки на газ". Това заяви бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев пред БНТ.

Той се надява, че временната комисия за газовите доставки ще установи защо вече в продължение на месец купуваме руски газ по-скъп с 30%. Добрев се надява временната комисия да не бъде засекретена. Разликата между България и Полша е, че когато на поляците им спрели газа, те започнали да купуват по-евтин газ от Германия. Вместо в нашия случай газът да е по-нисък като при поляците, стана по-скъп, уточни Добрев.

Плащаме 142,11 лв за Mwh природен газ през юли

Плащаме 142,11 лв за Mwh природен газ през юли

Прогнозната цена е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към 11.05.2022 г.

Според него трябвало да си запазим паркомясто в терминала в Ревитуза в Гърция. Ние такова паркомясто нямаме в Ревитуза и все още нямаме, посочи Добрев. Дори и да се смени правителството, не можем да обясним какво е правила властта за газовите доставки, защото комисията е била засекретена.

По отношение на посещението на премиера Кирил Петков в САЩ, Добрев се съмнява в договореното от министър-председателя в Америка. Тази работа не може да остане скрита и ще се опитат да изманипулират обществото, предупреди Добрев. За май и юни нямаме цена за газа, а правителството казва какво да очакваме за юли, недоумява бившият енергиен министър.

Според него управляващите ги е страх от протести и за това определили отстъпка от 25-30 стотинки при зареждането на гориво от колонката на бензиностанциите.