Четири етапа включва рехабилитацията на ПАВЕЦ Чаира. Рехабилитация не е правена от изграждането на съоръжението. Това стана ясно от думите на енергийния министър Румен Радев в Народното събрание.

Депутатите привикаха на изслушване на министър-председателя Николай Денков и министъра на енергетиката Румен Радев относно ситуацията с неработещата от пролетта на 2022 г. ПАВЕЦ "Чаира", която е изключително важна за балансирането на енергийната система.

Стана ясно, че има амортизация на съоръженията. Ремонт трябва да се прави на всеки 12 години. Първият етап е пропуснат, според Радев. Имаме разписани дейности , които да се извършат на всеки от агрегатите, увери той.

От ДБ поискаха да дойде и председателят на ДАНС. От Възраждане не вярват на причината за аварията от 2022 година. Компаниите, които извършват такива ремонти, казали, че сме в безпрецедентна ситуация, стана ясно от думите на министър Румен Радев. Докладът за състоянието и ремонтите на ПАВЕЦ Чаира той ще представи пред енергийната комисия.

Според Драгомир Стойнев изтъкна, че няма друг аналог в Европа като ПАВЕЦ Чаира и припомни предизборните обещания на ПП за развитието му. Като че ли авариите и лошите новини станаха повече от добрите новини, изтъкна той. Ще заработи ли ПАВЕЦ, попита социалистът и настоя за отговор кога ще има решение на проблема. Прахосването на време само в анализи не е в полза на никого, отговори Румен Радев.

Радослав Рибарски обеща ПАВЕЦ "Чаира" да заработи до една година

Радослав Рибарски обеща ПАВЕЦ "Чаира" да заработи до една година

Той призна, че страната внася, макар и не непрекъснато, електроенергия