Между три и пет години ще продължи процесът на либерализация на пазара на електроенергия, коментира от Велико Търново министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

След приключване на този период всеки битов абонат ще може сам да избира доставчика на електроенергия, а отделните доставчици ще бъдат в конкуренция помежду си, допълва Петкова, цитирана от БНТ.

Според нея, моделът за либерализация на енергийния пазар е разработен съвместно със Световната банка, като в него е включена защита за енергийно бедните хора, които няма да могат да плащат сметките си при смяната на модела.

До края на годината трябва да влязат в сила промените в Закона за енергетиката, за да започне процесът на либерализация, коментира Петкова. От втората половина на следващата година трябва да има и нормативни основания за реализирането на модела.

В началото на 2018 г. ще започне приемът на документи за финансиране по втория етап на Норвежката програма. Осигурените средства са в размер на 63 милиона лева, като мерките са разработени с Националното сдружение на общините в България.

Програмата предвижда финансиране на проекти за енергийна ефективност на сгради - общинска собственост, училища, детски градини, болници.

Първият етап от програмата е бил успешен и общините могат да подготвят своите проектни документи, за да бъдат финансирани, допълва министър Петкова.