Цената на тока и бъдещето на енергетиката у нас коментираха енергийните експерти инж. Йордан Йорданов и Явор Куюмджиев.

Предложеното от КЕВР повишение на цената на битовия ток с 11,5% е разумно, тъй като в противен случай Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и електроразпределителните дружества (ЧЕЗ, EVN и Energo-Pro) ще фалират. Това заявиха Йорданов и Куюмджиев в предаването "Денят ON AIR" на Bulgaria ON AIR.

"Трябва да се търси разумното, защото КЕВР е независим орган и такива задържания се натрупват. Ако през първите 6 месеца правителството успее да задържи цените в допустими граници, после трябва да търси стабилни решения", счита инж. Йорданов.

Според Куюмджиев, АЕЦ "Козлодуй" ще покрие разликата в регулираната цена на електроенергията. "На регулирания пазар цената е 106 лв., на свободния тя е 456 лв. Тоест, АЕЦ "Козлодуй" няма да е на загуба, но няма и да спечели", изчислява енергийният експерт.

Йорданов обаче припомни, че от АЕЦ "Козлодуй" вече на два пъти се взима авансов дивидент, а законът не позволява трети път - нещо, което кабинетът "Петков" планира да направи.

Василев: Има механизми, за да не допуснем скок на цената на тока

Василев: Има механизми, за да не допуснем скок на цената на тока

Но трябва да бъде обсъдено с министъра на енергетиката и с КЕВР

"Бизнесът сега иска 217 лв. подкрепа за MWh, докато първата помощ беше 110 лв./MWh и струваше 200 млн. лв. на месец. Служебното правителство тогава взе 400 млн. лв. от АЕЦ "Козлодуй", за да осигури парите за два месеца. Помощ от 217 лв./MWh ще струва 5 млрд. лв. на държавата само за 2022 г.", изчисли Куюмджиев и подчерта, че пари за целта няма. Няма още бюджет, а в него се предвиждат пари за пенсии, за тунели под "Шипка" - пари няма, няма как да стане", категоричен бе той.

Според Йорданов, няма проблем да се достигне 60-годишна експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", което означава, че България ще е ядрена държава поне още 20 години. Но след този срок засега не се предвижда нищо.

"Но преди "Козлодуй" да излезе от експлоатация след около 20 години, ние трябва да направим други мощности, които да заместят излизащите ТЕЦ-ове в "Марица-изток". Там са над 3000 MW, които са гръбнакът на нашата енергетика и без тях не можем", посочи Куюмджиев.

Румен Радев: Енергийната криза в ЕС показа да не се отказваме прибързано от АЕЦ и ТЕЦ

Румен Радев: Енергийната криза в ЕС показа да не се отказваме прибързано от АЕЦ и ТЕЦ

Много от партиите не броят заразените с Covid и с колко лекари и медицински сестри разполагаме

Според него не може да се заместят и "Козлодуй", и "Марица-изток" наведнъж - затова ни трябват две атомни централи - и "Белене", и "Козлодуй", със 7-и и 8-и блокове.