България задължително трябва да си иска неустойките за газа от Русия в Арбитражен съд. Това заяви икономистът Евгени Кънев пред БиТиВи по повод информацията, че "Газпром" вече предприема стъпки да съди страната ни.

Той обясни, че Русия е тази, която едностранно е решила да промени договора за доставките на газ и България също има претенции за неизпълнение на доставките на синьото гориво. Тогава Русия прави опит да блокира исковете с насрещни искове, но правото е на нашата страна, смята икономистът.

Той посочи, че се спекулира с детайлите и се бърка понятието посредник с понятието търговец.

Евгени Кънев е на мнение, че не е настъпил хаос и разруха, като България не е продължила да купува газ от "Газпром".

Кънев изтъкна още, че България може да издържи без руското ядрено гориво. Новата геополитическа реалност не означава, че няма никакви алтернативи, добави икономистът.

По отношение на приемането на еврото у нас като официална валута през 2024 г., Евгени Кънев посочи, че е реалистично приемането на еврото през 2024 г., стига да има редов правителство, което да вкара България в Еврозоната.

Припомняме, новината, че "Газпром" е предприел стъпки да ни съди дойде от бившия заместник-министър на енергетиката (от квотата на "Има такъв народ" в последното редовно правителство) Пламен Данаилов.