Правителството гласува мярка, с която ще задържи цените на тока за бизнеса като едни от най-ниските в Европа, с друга мярка се подкрепят затруднените от пандемията от коронавирус търговци да продължат бизнеса си и на трето място се продължава усвояване на средствата по Плана за възстановяване и развитие. Това съобщи преди началото на заседанието на Министерски съвет премиерът Кирил Петков.

Той избори днешните решения на Министерски съвет. "Български енергиен холдинг ще внесе вноска от 456 млн. лв. към Фонда за енергийна сигурност, с което продължаваме обещанието, че цените на тока ще останат едни от най-ниските в Европа", каза министър-председателят.

Средствата са предвидени за покриване на разходите за изпълнение на програмите за компенсации на потребители на електрическа енергия и природен газ.

Бизнесът обяснява как скъпият ток увеличава инфлацията

Бизнесът обяснява как скъпият ток увеличава инфлацията

Искат прогнозируем енергиен пазар на достъпни цени, пишат те

Няколко мерки в подкрепа на фирмите ще гласува кабинетът: три важни меморандума за развитие на бизнес средата и иновациите - първият с Европейската банка за възстановяване и развитие, вторият с Международната банка за възстановяване и развитие и третият - с "Амазон уеб сървисис".

Кирил Петков съобщи, че се приемат "важни изменения в Търговския закон, които включват мярка към Плана за възстановяване и развитие и с които се премахват пречките за производство по стабилизация, което е втори шанс на затруднените търговци да продължат дейността си, също се въвежда производство при несъстоятелност на физическите лица, предприемачи дефинирани на закона".

Премиерът поиска мерките да бъдат одобрени и от парламента. Не на последно място Петков съобщи, че се приема Законът за домашното насилие, за което благодари на Министерство на правосъдието.