Това, което направи КЕВР с увеличение от 11% на тока, е подарък за правителството. Това заяви пред bTV бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев.

По негови думи е трябвало увеличението да е много повече по пазарни цени.

Кадиев посочи, че реалното увеличение показва, че увеличението е трябвало да е с около 64% и допълни, че цените на свободния пазар за големите компании са се увеличили четири пъти.

Според него правителството трябва да се концентрира в подпомагане на най-засегнатите с мерки.

От КЕВР предвиждат поскъпване на тока за бита с 11,5% от Нова година

От КЕВР предвиждат поскъпване на тока за бита с 11,5% от Нова година

За София поскъпването ще е около 30%

По негови думи има варианти да се избегне увеличението - да се направи мораториум на цените, да се забрани на КЕВР да вдига цените и да са фиксирани за една година напред, което при намаляване ще има обратен ефект.

Той изрази мнение, че най-правилно е намаляване на ДДС за даден период, като по този начин се компенсира увеличението на цената.

Кадиев отбеляза, че най-големият удар е за бизнеса, а не толкова за битовите потребители.

"Готвеното увеличение на парното с 30% в столицата е проблем, но тук вече това е грешка на кмета на София Йорданка Фандъкова. КЕВР направи куп компромиси, за да докара увеличението до 30%, иначе трябваше да е 100", коментира още той.

По отношение на подпомагането Кадиев е на мнение, че то не трябва да се прави за всички, защото не всички имат нужда. Най-голямата грешка е да компенсираш всички по равно, категоричен бе той.

От "Булгаргаз" поискали поскъпване с 14% на природния газ

От "Булгаргаз" поискали поскъпване с 14% на природния газ

Предложението може да претърпи промени