Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъжда цените на тока и парното. Предложението е тока за бита да поскъпне с 4 процента, а цената на парното и топлата вода с 0,5% от 1 юли, съобщава БНР.

Енергийните дружества трябва да изложат становищата си по направените от регулатора разчети.

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че при изготвянето на цените на тока, парното и топлата вода е подходено балансирано.

Според разчетите на Комисията най-голям скок при тока за бита трябва да има за потребителите на "Енерго Про" в Североизточна България - с 4.2 на сто. При енергийните дружества "Електрохолд" и EVN е предвидено поскъпване с 3,4%.

Регулаторът запазва почти същите цени на парното и топлата вода, въпреки желанието на топлофикациите за драстично увеличение. Предвижда се повишение да е под половин процент средно за страната. В София и Пловдив увеличението е съвсем незначително и на практика няма промяна в цените на топлоенергията. Единственото намаление е в Перник, където обаче то също е под един процент.

По думите на Иван Иванов на фона на осезаемото поевтиняване на газа през последните месеци, на практика топлоенергията остава със същите цените.

КЕВР предвижда поскъпване на тока от 1 юли средно с 3,6%, а на парното - под 1%

КЕВР предвижда поскъпване на тока от 1 юли средно с 3,6%, а на парното - под 1%

Окончателно решение за новите цени ще бъде взето на 1 юли