Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за м. октомври в размер на 233,36 лв./MWh. На тази цена "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, съобщават от КЕВР.

Цената на природния газ за месец октомври е по-ниска с близо 34% от тази през септември.

Комисията определи цената след извършен анализ на внесените днес от "Булгаргаз" ЕАД данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът установи, че заявените прогнозни количества природен газ за вътрешния пазар са осигурени от три различни източника за доставка.

За първи път КЕВР включи в ценовия микс цялото количество природен газ по дългосрочния договор с Азербайджан, на цени, залегнали в договора, което от днес се доставя по стартиралия интерконектор "България - Гърция" - IGB. Тези количества покриват около една трета от потреблението на страната и имат определящо значение за намаляването на цената на синьото гориво за м. октомври.

Като допълнителни източници в цената са включени и количества по договора за доставка на втечнен природен газ /LNG/, както и количества тръбен газ, закупени на "Газов Хъб Балкан". Договорените количества природен газ, които надвишават заявките на клиентите за м. октомври 2022 г., ще бъдат нагнетени в ПГХ "Чирен".

Утвърдената от КЕВР цена е под прага от 250 лв./MWh, над който българският бизнес настояваше за получаване на компенсации.

КЕВР даде „зелена светлина“ на интерконектора, газът ще струва 240 лева за MWh

КЕВР даде „зелена светлина“ на интерконектора, газът ще струва 240 лева за MWh

"С интерконектора се слага край на възможността България да бъде обект на монополни доставки на природен газ"