Министерството на финансите внася уточнения относно интерпретациите, че Европейската комисия е опровергала действията на правителството по отношение на отмяна на забраната за износ от страна на "Лукойл Нефтохим" на нефтопродукти, произведени в България на базата на внесен суров нефт от Русия. България няма намерения да прави реекспорт на суров нефт и да нарушава ограничителната мярка.

От Министерство на финансите уточняват, че само са поискали уточнение по отношение на нефтопродуктите, произведени от суров нефт, внесен от Русия и цитират конкретния казус: Само нефтопродуктите, които са произведени в Русия или се изнасят от Русия попадат в хипотезата на ограничението по чл. 3м, § 1 от Регламента. Например, рафинирани нефтопродукти, произведени в трета държава на базата на руски суров нефт и изнесени за друга държава или трета държава не биха могли да попаднат под санкциите, тъй като те са произведени извън Русия.

Дерогацията на България за руския петрол не е за да го препродава, уточнява ЕК
Обновена

Дерогацията на България за руския петрол не е за да го препродава, уточнява ЕК

Целта била страната ни само да се снабдява с горивото

От МФ посочват, че ограничаването на износа и вътреобщностните доставки на нефтопродукти, които са произведени от суров нефт и нефтопродукти с произход Русия или изнесени от Русия, ще доведе до значително намаляване на производствения капацитет и ограничаване на дейността на дружествата, опериращи на българския пазар.

Подобна мярка ще окаже пряко влияние върху експортния потенциал на страната ни, влошавайки търговското салдо и постъпленията от вътреобщностни доставки и износ, с всички произтичащи от това негативни последствия за бюджета. Осигуряването на безпрепятствен износ е в основата на развитието на националната икономика.

От МФ считат, че спекулациите по тази тема нагнетяват излишно напрежение в обществото и призовават за отговорно поведение от страна на различни говорители по темата, които е добре да представят в пълнота и коректно да интерпретират информацията.

В началото на октомври служебното правителство официално прие решението за предоставяне на дерогация на страната ни за руския петрол. От "Демократична България" настояват правителството да не приема този проект на решение, забраната да остане в сила, за да има директен ефект върху пазара на горива в България.